De groente die deze week aan bod komt in Foodie Friday is een gouwe ouwe: Bietjes! Soms is het lastig om zo’n overbekende groente anders te combineren dan met gekookte aardappels en vlees. Toch is de biet een enorm dankbare groente, alleen al vanwege de mooie rode kleur. Sommige groenten kakken na het koken een beetje in en verliezen hun frisse kleur. Dat zal bij rode bietjes niet snel gebeuren. De rode kleurstoffen in bietjes betanine en betalaïne zijn sterke antioxidanten die ontsteking in je lichaam tegengaan. Daarnaast heeft het eten van bieten nog veel meer gezondheidsvoordelen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het geregeld consumeren van rode bieten je hardloopprestaties kan verbeteren:) Nu zijn de meeste crossfitters geen fan van hardlopen;) Gelukkig zijn er ook voorzichtige aanwijzingen dat het je uithoudingsvermogen tijdens HITT en duurtrainingen kan verlengen. Goede redenen om je bietjes te blijven eten!
Ingrediënten voor 4 personen:
1 verse bos bietjes of 1 pakje voorgekookte bietjes
Gemengde sla (gebruik eigen voorkeur) zo’n 150 gram is voldoende
Witte zoute kaas (feta of geitenkaas)
Overige ingrediënten zoals:
frambozen, gesnipperde augurken, gesnipperde radijsjes, stukjes appel
Noten of zaden
Voor de dressing:
3 eetlepels extra vierge olijfolie
1 eetlepel honing
1 eetlepel (franse) mosterd. Bijvoorbeeld dijon
3 eetlepels citroensap, rode wijnazijn of appelazijn. Sinaasappelsap mag ook
Peper en zout naar smaak
Het leuke aan dit gerecht is dat je de ingrediënten kunt gebruiken die je wilt. Naast de bietjes en de zoute kaas is de dressing een belangrijke basis. Als deze goed is kun je zelf de combinatie aan ingrediënten toevoegen die je lekker vindt. Op internet kun je varianten vinden met walnoten en brie. Of frambozen en geitenkaas. Kies wat jij lekker vind of in de kast hebt staan. Overdrijf niet, veel is niet perse lekkerder.
Ikzelf heb een gemengde salade gemaakt van botersla, gekleurde sla, spinazie en wat jonge paardenbloemblaadjes. Daarbovenop heb ik augurken gesnipperd, wat radijsjes in plakjes en witte kaas eroverheen gekruimeld. Als decoratie heb ik nog wat viooltjes toegevoegd. Deze kun je namelijk eten!
Zo maak je het:
Als je verse bietjes gebruikt snijd dan het loof eraf en kook de bietjes ongeveer 25 minuten afhankelijk van de grootte. De biet is gaar als je met een scherp mes er gemakkelijk in kunt prikken. Jonge bietjes zijn overigens sneller gaar dan oude bieten, deze hebben vaak een wat langere kooktijd nodig. Laat de bietjes na het koken even afkoelen, eventueel in wat koud water. Haal de buitenste schil eraf en snijd lelijke plekken weg.
Maak ondertussen de dressing klaar door de honing, de olijfolie, de mosterd en je citroensap door elkaar te kloppen. Proef de dressing of hij goed is, voeg eventueel nog wat extra’s toe als dat nodig is. Het is niet erg als de dressing een beetje scherp is door de mosterd of zoetzuur is door de citroen en de honing, zolang als er maar geen smaak teveel overheerst. Als je bijvoorbeeld sinaasappelsap gebruikt in plaats van citroen heb je minder honing nodig. Is de smaak in balans? Voeg dan eventueel wat peper en zout toe en meng nogmaals.
Zet ook de overige ingrediënten voor je carpaccio klaar. Was je frambozen, snipper je augurken, snijd de kaas in blokjes en zet alvast de borden neer.
Snijd de bieten in dunne plakjes en schik deze op de borden. Het kan zijn dat je wat restjes biet overhoud, dit kun je zo opeten of een andere keer gebruiken. Leg in het midden van het bord een handje salade. Druppel met een lepel de dressing over de salade heen. Strooi hier de overige ingrediënten zoals frambozen en pitjes overheen. Vergeet de kaas niet! Verdeel de overige dressing over de borden. Eet smakelijk!