Shakshuka
Dit gerecht wordt inmiddels wereldwijd in allerlei variaties gegeten en kan zowel als ontbijt, lunch en avondeten dienen. Maak het bijvoorbeeld in het weekend voor een luie brunch. Het geeft gegarandeerd kleur aan je dag!
Voor twee personen heb je nodig:
- 1 eetlepel olijfolie of klontje boter
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, gesneden of geperst
- 1 halve paprika in stukjes
- 1 eetlepel dikke tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes 400 gram
- 1 theelepel komijn, 1 theelepel chilipeper, chilivlokken of cayennepeper
- 2-4 eieren
- Peper en zeezout naar smaak
- Verse of gedroogde kruiden
- feta of geitenkaas
Zo maak je het:
1. Verhit een bakpan van minimaal 24 cm op een middelhoog vuur. Draai het vuur laag en fruit de ui in de olijfolie. Voeg na een paar minuten de knoflook toe. Laat op een laag vuurtje staan en roer regelmatig om.
2. Voeg de paprika toe en laat 5 minuten doorbakken.
3. Voeg de komijn, peper en de lepel tomatenpasta toe en laat deze onder af en toe roeren een minuutje meebakken. De tomatenpuree wordt hierdoor iets zoeter.
4. Gooi hierna de tomatenblokjes erbij en roer door. Breng op smaak met (zee)zout, peper en eventueel de chilivlokken. Laat de saus een tijdje pruttelen zonder deksel, zodat het teveel aan vocht uit de pan kan verdampen. Het is de bedoeling dat het een dikke substantie wordt.
5. Vorm een kuiltje in de rode saus en breek hier een eitje in. Doe hetzelfde met de rest van de eieren. Dek de pan af met een deksel. De eieren garen nu langzaam in de saus. Na een kleine tien minuten zijn de eieren gaar en kan de pan van het vuur.
6. Garneer het gerecht met verse peterselie en/of koriander (of gedroogde Italiaanse kruiden) en serveer het met een lekker stuk (geroosterd) brood. Voor de liefhebbers: brokkel er wat verse witte feta of geitenkaas overheen. Enjoy!
Zoals al eerder vermeld kun je dit gerecht ook als lunch of avondeten klaarmaken. Serveer het bijvoorbeeld met wat rijst en een frisse salade.